برنامه یکشنبه های حقوق عضویت در باشگاه مشتریان 13 آذر 1403
ناشر نمونه سال‌های 1393 و 1394 و 1397 جمهوری اسلامی ایران
عضویت در باشگاه مشتریان مجد

مجازات جرم توهین در قانون چیست؟

10 مهر 1402

در قانون مجازات اسلامی درخصوص مجازات توهین صحبت شده است.

توهین آن چیزی است که عرف آن را موجب وهن حیثیت بداند بنابراین توهین چه به شکل فحاشی باشد یا به شکل الفاظ رکیک یا زبان در مقابل کسی درآوردن باشد جرم محسوب می‌شود.

در هر حال عرف تعیین کننده توهین است و اگر عرف لفظ یا حرکتی را توهین بداند و این عمل نسبت به شخص معینی باشد محسوب می‌شود پس توهین باید نسبت به شخص حقیقی معین که زنده است باشد.

البته در تحقق جرم توهین لزومی ندارد که این توهین حضوری باشد، ممکن است جلوی دیگران به شخص سومی توهین شود در این شرایط طبق ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی این عمل جرم محسوب می‌شود و مطابق با این ماده توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد به مجازات شلاق تا (۷۴) ضربه یا پنجاه هزار ریال تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود.

همچنین در ماده ۶۰۹ قانون مجازات نیز گفته شده هر کس با توجه به سمت، یکی از رؤسای سه قوه یا معاونان رئیس جمهور یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان محاسبات یا کارکنان وزارتخانه‌ها و مؤسسات و شرکت‌های دولتی و شهرداری‌ها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین نماید به چهل و پنج روز تا سه ماه حبس و یا تا (۷۴) ضربه شلاق و یا دو میلیون (۲/۰۰۰/۰۰۰) تا بیست و پنج میلیون (۲۵/۰۰۰/۰۰۰) ریال جزای نقدی محکوم می‌شود.

یکی از جرایم مربوط به جرم فحاشی سب النبی یا توهین به مقدسات اسلام است که در اینصورت نیز طبق ماده ۲۶۲ قانون مجازات اسلامی هرکس به پیامبر اسلام (ص) و سایر ائمه و مقدسات اسلامی توهین نماید به مجازات اعدام محکوم می‌شود.

مطابق با ماده ۵۱۴ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی هرکس به حضرت امام خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی رضوان‌الله علیه و مقام معظم رهبری به نحوی از انحاء اهانت نماید به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.

در ماده ۵۱۷ قانون مجازات اسلامی نیز گفته شده هر کس علناً نسبت به رئیس کشور خارجی یا نماینده سیاسی آن که در قلمرو خاک ایران وارد شده است توهین نماید به یک تا سه ماه حبس محکوم می‌شود مشروط به اینکه در آن کشور نیز در مورد مذکور نسبت به ایران معامله متقابل بشود.

علاوه بر موارد گفته شده مطابق با ماده ۵۱۳ قانون مجازات اسلامی هر کس به مقدسات اسلام و یا هر یک از انبیا عظام یا ائمه طاهرین (ع) یا حضرت صدیقه طاهره (س) اهانت نماید اگر مشمول حکم ساب‌النبی باشد اعدام می‌شود و در غیر این صورت به حبس از یک تا پنج سال محکوم خواهد شد.

اگر به کسی توهین شد، می‌تواند با داشتن، شاهدهای، لازم شکایت خود را از طریق دفتر خدمات قضائی دادسرا و کلانتری ثبت و پیگیری کند.

اطلاعیه های مجد

قابل توجه متقاضیان اخذ نمایندگی مجد

شرایط اعطای نمایندگی شرایط پخش کتاب شرایط اعطای نمایندگی مهمترین شرط موفقیت در فعالیت اقتصادی، توسعه سطح تماس...



اخبار حقوقی

برنامه بررسی تخلفات سردفتران با هوش مصنوعی تدوین می‌شود

معاون امور املاک و کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: پروژه پژوهشی جهت بررسی تخلفات دفاتر...