مروزه با افزایش ساخت و سازها و گسترش قراردادهای مشارکت در ساخت، گاهی بین طرفین مالک و سازنده اختلاف های متعددی ایجاد می شود که برای حل آن مجبور به مراجعه نزد مراجع قضایی می باشند که هر دو طرف زمان و هزینه زیادی را باید صرف حل اختلاف هایشان برای مشارکت در ساخت کنند.
یکی از کارهایی که هر دو طرف برای حل مشکل انجام می دهند کمک گرفتن از یک وکیل مجرب، با سابقه و مسلط به تمامی مباحث حقوقی می باشد. گروه وکلای دیده بان حقوق امیر همیشه توصیه می کند قبل از عقد قرارداد از یک وکیل مشارکت در ساخت بهره ببرید و با مشاوره و تنظیم قرارداد توسط یک وکیل با تجربه در امر قرارداد مشارکت در ساخت از مشکلات احتمالی پیش رو جلوگیری کنید.
مشارکت در ساخت
مشارکت در ساخت نام قراردادی هست که بین مالک یک زمین و سازنده آن تنظیم می شود. افرادی که دارای زمین بدون ساختمان و یا دارای زمین با ساختمان بسیار قدیمی و بافتی فرسوده می باشند و توانایی مالی و همچنین تجربه کافی در زمینه ساخت ملک را ندارند با سازندگان به توافقاتی رسیده و بینشان قرارداد مشارکت در ساخت منعقد می شود. این قرارداد شامل تعهداتی که طرفین ملزم به انجام آنها نسبت به یکدیگرند می باشد
نکات مهم قرارداد مشارکت در ساخت
شخصیت و اعتبار شخص معامله کننده: از مهم ترین مسائل قرارداد مشارکت در ساخت میزان اعتبار طرف مقابل می باشد. حتما باید قبل از عقد قرارداد بررسی شود که معامله کننده چه پیشینه ای دارد و آیا توان اجرای تعهدات لازم قرارداد را دارد یا خیر.
بررسی اسناد و مستندات: یکی دیگر از نکات مهمی که برای عقد قرارداد مشارکت در ساخت لازم می باشد حصول اطمینان از اسناد مالکیت می باشد. مالک زمین ملزم است که اصل مدارک معتبر مالکیت شخصی نسبت به ملک را به سازندگان ارائه دهد و چنانچه شخصی به وکالت از مالک اقدام به انعقاد قرارداد با سازندگان می کند، حتما باید در وکالتنامه او به اختیارات عقد قرارداد مشارکت در ساخت و قبول تعهدات و مسئولیت های آن واضح و مشخص اشاره شده باشد.
وجه التزام در قرارداد: تعهدات و مسئولیت های هر دو طرف در قراردادهای مشارکت در ساخت بسیار متعدد و زیاد می شود. از همین جهت لازم و مهم است که در قرارداد برای انجام تعهدات هر دو طرف مدت زمان مشخصی معین گردد و لازم است شرط شود که چنانچه پس از اتمام این مدت زمان مشخص، طرف قرارداد چه سازنده و چه مالک به تعهد خد عمل نکند ملزم است به طرف مقابل به صورت روزانه یا ماهیانه مبلغی را بابت تاخیر در انجام تعهد بپردازد.
اما نباید فراموش کنیم که پرداخت این مبلغ مانع از انجام اصل تعهد نیست و متعهد همچنان ملزم به انجام تعهد اصلی می باشد.
تعیین عنوان مشخص برای قرارداد: بهتر است جهت بهره برداری از این نوع قراردادها صراحتا از اسم (مشارکت در ساخت) استفاده کرده و طرفین را مالک و سازنده بنامیم تا بدین نحو از ایرادات احتمالی و برداشت نادرست از قرارداد جلوگیری کرده و نقش هریک از طرفین در قرارداد را مشخص سازیم.
مشخص نمودن طریقه تقسیم واحدها و سود و زیان حاصل از مشارکت: لازم است که مالک و سازنده پیش از آغاز پروژه ساخت نسبت به تعیین مالک واحدها و نحوه تقسیم آپارتمان های ساخته شده به صورت واضح و مشخص اقدام نمایند. برای انجام اینکار گروه وکلای دیده بان حقوق امیر همیشه پیشنهاد می دهد که نقشه ای توسط طرفین تهیه شود و در آن به صورت جر به جز مالکیت همه افراد حاضر در قرارداد مشارکت در ساخت مشخص شود. همچنین به صورت کامل مشخص گردد که نحوخ تقسیم سود و ضرر احتمالی بین شرکا به چه میزان می باشد.
بهره گیری از راهنمایی وکلای دادگستری و حقوقدانان: یکی از اشتباهاتی که طرفین قرارداد مشارکت در ساخت را دچار مشکل و دردسر می نماید، تنظیم این قرارداد توسط افرادی است که فاقد اطلاعات کافی حقوقی و قانونی می باشند. لذا اکیدا توصیه می شود جهت جلوگیری از وقوع مشکلات بزرگ در این نوع قراردادها از مشاوره با یک وکیل متخصص و یا مشاور حقوقی استفاده کنیم تا بدین نحو ضمن تنظیم یک قرارداد اصولی و منطبق بر قانون از وقوع ضررهای پر هزینه و جبران ناپذیر جلوگیری به عمل آوریم.
فسخ قرارداد مشارکت در ساخت
در قانون عقدها به دو دسته عقد لازم و عقد جایز تقسیم شده اند. در عقدهای لازم هیچ کدام از طرفین قرارداد حق فسخ آن را ندارند و فقط در صورتی طرفین می توانند آن را فسخ کنند که صراحتا در قرارداد ذکر شده باشد.
با توجه به اینکه قرارداد مشارکت در ساخت جزو دسته عقدهای لازم می باشد، بسیار مهم است که بدانید در صورت فوت یا ورشکستگی طرفین یا عدم تمکن مالی سازنده، قرارداد فسخ نشده و فقط متوقف می شود. این موضوع می تواند خسارت های زیاد و جبران ناپذیری را برای طرف دیگر بجای گذارد.
بهترین وکیل مشارکت در ساخت
اولین و مهم ترین ویژگی برای انتخاب وکیل مشارکت در ساخت تجربه ایشان در این نوع قرارداد می باشد. همه وکلای دادگستری به صرف داشتن تحصیلات و سواد حقوقی نمی توانند اقدام به تنظیم و عقد قرارداد مشارکت در ساخت کنند. برای انجام این کار تنها دانش حقوقی کافی نیست و وکیل منتخب شما نیازمند تجربه و رزومه قوی در این نوع قرارداد می باشد. وکیل مشارکت در ساخت باید به تمامی قوانین قراردادهای مرتبط با قرارداد مشارکت در ساخت همچون شهرداری، پیش فروش، ثبت و …. تسلط کامل و کافی داشته باشد.
مشاوره با وکیل مشارکت در ساخت
قبل از انجام هرگونه توافق در مورد قرارداد مشارکت در ساخت الزامی است که با یک وکیل و کارشناس حقوقی مشورت کنید. امروزه با افزایش جمعیت و نیاز بیشتر جامعه به مسکن قراردادهای مشارکت در ساخت زیادی منعقد می شود.
همچنین در خیلی از موارد این نوع مشارکت ها افراد سودجو و متقلب با ارائه اسناد غیر معتبر و قول و قرارهای واهی سبب ورود خسارت فراوان به افراد با حسن نیتی می شوند که قصد ساخت و ساز و کسب سود از این راه دارند و بعضا در اثر این نوع قراردادها املاک مالکین تا سالها بلاتکلیف باقی می ماند و موجب ضرر زیان فراوان می شود لذا همیشه پیشگیری بهتر از درمان می باشد و می توان با مشاوره با یک وکیل خبره از ورود ضرر زیان های این چنینی جلوگیری کرد.