سند شش دانگ به سندی گفته میشود که در آن تمام ملک، متعلق به یک نفر باشد.
اسناد ملکی انواع گوناگونی داشته که هر یک، آثار حقوقی مختص به خود را دارند. یکی از اقسام این اسناد، سند شش دانگ است که از معتبرین مدارک، در حوزه مسکن و املاک به شمار میآید. سند شش دانگ میتواند در قالب سند دفترچهای یا به شکل سند تک برگ برای افراد صادر شود.
از آن جایی که سند شش دانگ یک سند رسمی بوده که در نزد مراجع و نهادها، از اعتبار بسیار بالایی برخوردار است، اکثر افراد تمایل به تبدیل سند عادی ملک خود، به سند شش دانگ دارند. دریافت سند شش دانگ مستلزم آشنایی با مراحل و فرآیند آن، تهیه مدارک لازم و پرداخت هزینه میباشد. به همین دلیل آشنایی با این جزئیات امری ضروری قلمداد میشود.
سند شش دانگ چیست؟
سند شش دانگ، اصطلاحی است که در حوزه اسناد و املاک بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع سند که یک سند ملکی و از جمله اسناد رسمی به حساب میآید، یکی از معتبرترین اسناد در بین مدارک ملکی است. در این میان، ممکن است که برخی افراد با ماهیت سند شش دانگ آشنایی نداشته و از ویژگیهای آن مطلع نباشند، به همین منظور، در این بخش به تعریف سند شش دانگ پرداخته خواهد شد.
سند شش دانگ به سندی گفته میشود که در آن ملک، تماما متعلق به یک نفر میباشد. به عبارت دیگر، صاحب سند بر ملک، مالکیت تمام و کمال داشته و شخص دیگری در مالکیت آن، با وی شریک نمیباشد. عبارت شش دانگ در این نوع سند نیز، اشاره به شش جهت دارد که شامل شمال، جنوب، شرق و غرب و بالا و پایین میشود.
سند شش دانگ میتواند در قالبهای مختلفی مثل سند تک برگ یا سند دفترچهای صادر شود. با این حال، سند شش دانگ ترک برگ نسبت به سند شش دانگ دفترچهای، مزایای بیشتری داشته که از جمله آن میتوان به سهولت در نگهداری، پایین بودن احتمال مفقود شدن اوراق و خوانا بودن مندرجات اشاره نمود. ذکر این نکته نیز حائز اهمیت است که امکان تبدیل سند دفترچهای به سند تک برگ برای مالکان وجود دارد.
شرایط دریافت سند شش دانگ
مهمترین شرط از شرایط دریافت سند شش دانگ، این است که تمام ملک به نام یک نفر باشد. همانطور که پیشتر اشاره گردید، سند شش دانگ نشان از مالکیت تمام و کمال صاحب بر ملک دارد و نمیبایست که، شخص دیگری در این مالکیت شریک باشد. به طور مثال، اگر دو نفر به نحو مشاع، صاحب زمینی باشند، نمیتوان قبل از افراز ملک، برای زمین، سند شش دانگ دریافت نمود.
در مواردی که چند نفر به نحو مشاع، در مالکیت ملکی شریک باشند و هر کدام بخواهند که سند شش دانگ مربوط به سهم خود را دریافت نمایند، ابتدا میبایست به افراز ملک اقدام نمایند. برای افراز ملک شرایط خاصی وجود دارد که شامل غیر منقول بودن مال، مشاع بودن سهم و قابلیت افراز ملک میباشد. پس از افراز ملک، هر کدام از صاحبان سهم میتوانند نسبت به حصه خود، سند شش دانگ دریافت نماید.
همچنین، شخصی میتواند برای دریافت سند شش دانگ درخواست دهد که، مالک زمین باشد. بنابراین، در صورتی که سند زمین به نام شخص دیگری باشد، نمیتوان سند شش دانگ آن را دریافت نمود. در صورت داشتن شرایط فوق افراد، میتوانند برای دریافت سند شش دانگ درخواست دهند.